2020. január 3., péntek

Tuzben edzett Sogor.



THE KIHIVAS..!






    Eloljaroban szeretnem vastagbetussel megjegyezni, hogy draga sogorom szeretem, s eszemben sincs megbantani, vagy esetleg mimoza lelket porra taposni.
Nem all szandekomban beleit kihuzni hirtelen, nyaka kore tekerni es azzal fojtani meg s imigyen, sajat testevel vetni veget remenytelen eletenek.

Sot, epp ellenkezoleg, o volt az aki betamadott, s lekezelo magatartasaval eppen o az aki kihuzta a gyufat, de errol kesobb.

Renato... ha ezt olvasod, kerlek ulj le
...






Iromanyom targya  "A KIHIVAS" melyet Sogorom provokalt ki tolem.
"A Kihivas" targyanak gondolata egyebkent, -hogy ki tud szebb kest kesziteni- a tuzben edzett sorozat hatasara szuletett meg a fejeben…

Kiprovokalta, mert alapvetoen nem akartam belefogni olyan temakorbe amit  jol ismerek, es pontosan ezert tudom, hogy nem rendelkezunk ez elkeszitesehez szukseges eszkozokkel.
 Probaltam tobbfele modon az ertesere adni hogy amit szeretne, KEST KESZITENI arra o otthoni korulmenyek kozott nem kepes, es itt meg csak a hokezeleshez szukseges kemence hianyaval peldaloztam.
Mivel ervelesem nem talalt megerto fulekre, s Renato tovabb kototte az ebet a karohoz miszerint LATTA, hogy reszelobol lehet hokezeles nelkul is kest kesziteni, es mar-mar megalazo modon becsmerelni kezdte hozzaertesem, nem volt mas hatra mint elfogadjam a kihivast, mivel megverni nem tudom. (fekete oves sotokanos a csoka)




A kihivas targya tehat: RESZELOBOL, a leheto legjobb kest kesziteni.
A kemeny es rideg alapanyag okan a cel nem egy hasznalati eszkoz elkeszitese, mindinkabb egy olyan kes prezentalasa volt, melybol egyertelmuen lathato hogy a keszito milyen szintet kepvisel a temaban mind elmeleti mind gyakorlati teren.
 Azaz mennyire reszletes a kidolgozas es milyen szinten banik a keszito az egyes mukafazis soran szukseges szerszamokkal.
De errol tobbet kesobb…

Mielott a kihivo fel a NOGRADI-SOMOGYI, bemutatna a vizsgamunkajat, szeretnem elmondani en milyen viszonyban allok a kesekkel, mivel kihivomban felmerult, hogy hozzaertesem igen csekely(zanyaduristenite!!!).
Nos szereny szemelyem :D tinedzser korban kerult kapcsolatba a kesekkel, akkor kezdtem el oket gyujteni mikor edesapam meglepett egy nagy vadasztorrel amit erdelyi utjarol hozott magaval. A gyujtemeny kesobb olyan mereture duzzadt, hogy jelenleg magyar ember birtokaban nem valoszinu hogy tobb skandi kes lenne mint nalam. A femek es megmunkalasuk, a kezi es gepiszerszamok hasznalata tanulmanyaim alapjait es szerves reszet alkottak. Az mar inkabb erdekes lehet, hogy -bar csak latogatokent- de megfordultam keskeszito taborban ahol hires keszitok segitik es latjak el tanacsokkal tema irant erdeklodoket. Amugy ASH-tol kaptam  a legtobb infot, o edzi kemenyen az ifju padavanokat is, es o az aki speciel kifejezetten ruhelli ha valaki reszelovel baszkodik de lassuk be ertheto okokbol... Szinten reszt vettem kestalalkozokon ahol nevesebbnel nevesebb keszitokkel talalkozhattam es taperolhattam munkaik gyumolcseit. Egy szo mint szaz BESZOLT A SOGI,  a becsuletsertest pedig nincs apellata, meg kell torolni!
A legfontosabb egyebkent amit a forumokon eltoltott evek soran tanultam az a szakma iranti alazat, sajnos pont ez az amit a mai «ismeretterjeszto» musorokbol kifelejtenek. Azt a hamis latszatot keltik a nezoben hogy o is otthon barmit meg tud csinalni mint azok akik valoban benne vannak a szakmaban. Aztan persze a gyakorlatban hamar kiderulnek az aprobb buktatok, es bizony egyeb elmeletbeli hianyossagokra is gyorsan feny derul…
Jogosan mondhatjuk, hogy bar nem keszitettem keseket, a veluk torteno foglalkozas merteke egyertelmuen kimeriti a hobbi kategoria fogalmat.  A keskeszites soran elvegzendo ALAPmuveletek nem idegenek szamomra, kozepiskolaban egy evig csak reszelni kellett (PFEJJ!), fel evig kovacsolni (az pl tenyleg jo volt), es ugye aki almabol felkeltve nem vagta a vas-szen allapotabrat annak meszeltek. Kihivom szamara arulkodo jel lehetett volna a nemregiben megvalositott gyermekkori almom egy jol felszerelt tagas muhelygarazs kepeben….is na de errol kb ennyit.



Ellenfelemet is szeretnem bemutatni, de nevezzuk inkabb csak kihivonak…
Fiatal, eltokelt szemelyiseg…aki a musoron felbuzdulva elrohant a barkacsboltba es belevagott a szakmaba.
KAPOD AZ IVET MI KISCSAVO?! :D

Az elkeszitesre kb. brutto ket het allt rendelkezesunkre, ezalatt az ido alatt segitettuk de legfokepp bosszantottuk egymast. hehe
Bar eredetileg a provokativ, kotekedo, becsmerlo megjegyzese miatt kenyszerultem elfogadni a kihivast
, be kell ismernem jo erzes volt reszt venni benne, minden egyes percet elveztem, es eppen ezert koszonettel tartozom!



Most pedig kovetkezzek egy kis elbiralasi segedlet 10 pontban:







A gyoztes ertelemszeruen az aki a legtobb pontszamot eri el a maximalis tizbol.

A gyoztes buszke, ugyanakkor megveto tekintettel atveszi a 6-os sörcsomagot (VAZZEG EZ MEG A SZALAG ARAT SEM FEDEZI!), A VESZTESTOL.


No... vegul lezajlott a megmerettetes az ertekelo tablazatra nem is volt szukseg.
Mindenki jol szorakozott belatta hibait es elkonyvelte, hogy reszelo az a forgacsolas munkaeszkoze. Abbol kest nem keszitunk, mert hiaba az ingyen alapanyag, a belefeccolt ido es szalag igen draga raadasul a reszelobol keszitett k
é
ssel meg a sitten is kikozositenek. 






Nem tudom mennyire latszik de konvexet eroltettem egesz magasrol, markolat afrikai eben kozte piros fiber, mozaikszegecs meg egy regi angliai hadjaratombol maradt meg. Vannak szimmetriai hibak is lehetett volna vele meg melozni, foleg lekapni az eleket es akkor ugye nem is latszana a hiba annyira (mint egy eles letoresnel) es meg kenyelmesebb is lett volna de direkt hagytam igy. Papirt vagta szepen.





Itt a hå ic méd videjo.

Ilyen lett videjo



Azóta javítottam rajta picit:













Amugy a maradekbol en is csinaltam egy kis tuskeset, ami szinten "semmirenemvalo" :D   :











Jahh meg egy ilyet is mert a fiam ezt a format rajzolta es megtetszett:


4 megjegyzés:

  1. Dr. ÁGA DEGU!

    Olybár tűnik, nem múlt el nyomtalanul az elmúlt pár év. Megtanultál kést készíteni. Kicsit f.llk.v.n, kicsit b.rk r.v.r,de akkor is a te kezed ügyessége hozta létre. Az ellen1/2 kését (?) inkább nem dicsérném. De rád végtelenül büszke vagyok !

    AMA

    VálaszTörlés
  2. Koszonet, igen elmeletben kb menne... jol latszik azert az enyemen is hogy bar nagy volt a pofam megis tobb turelemre es rutinra van szukseg...
    Pedig tenyleg nem idegen tolem a femes melo, es sok trukkot hallottam nagyoktol is amiket a videokbol kihagynak...
    Sajnos megfogadtuk, hogy igy hagyjuk oket, azaz nem "fejezzuk be" maradjanak csak olyanok amilyenek.
    Igy latszodik majd a fejlodes igazan ha keszitunk egy "normalisat" is.
    De azert jo multasag volt, es egyszer mindenkinek muszaj kiprobalni mert konnyebb lesz masok munkait igazan ERTEKELNI.

    VálaszTörlés
  3. Jó ez papa, nekem pl tetszik. �� Jó móka lehetett,ügyes voltàl.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi, de majd akkor dol el igazan ha teljes erommel/idommel beleallok es rendes anyagbol keszitunk valamit remelhetoleg sikeres edzessel.
      Ez lesz a kovetkezo csellendzsunk. Ha az sem lesz elfogadhato akkor marad a markolatozas. vagy az se :D

      Törlés